Актуелно 26.01.2019 21:01

Функционер на СДСМ: Ќе го изгубиме двотретинското мнозинство ако има предвремени парламентарни избори

Функционер на СДСМ: Ќе го изгубиме двотретинското мнозинство ако има предвремени парламентарни избори

СДСМ не донесе одлука дали заедно со претседателските избори напролет ќе се одржат и предвремени парламентарни избори. На вчерашната седница на Централниот одбор, присутните само дебатирале за или против избори и кои се предностите и недостатоците ако се оди само на претседателски без парламентарни или да се оди заедно и на парламентарни.

Пожелни се претседателски и парламентарни избори заедно. Но, така ја губиме најголемата придобивка за спроведување на реформите, двотретинското мнозинство во парламентот од 81 пратеник. Ако има избори, ќе дојдат нови пратеници од опозицијата, а тешко дека СДСМ и коалицијата ќе освојат 80 пратеници, вели за САКАМДАКАЖАМ.МК функционер на СДСМ, кој сака да остане анонимен додека партијата не донесе конечна одлука.