Актуелно 31.01.2019 12:18

Глобал Фајненс: Македонија најнебезбедна земја од сите поранешни држави на СФРЈ

Глобал Фајненс: Македонија најнебезбедна земја од сите поранешни држави на СФРЈ

Престижниот њујоршки магазин „Глобал Фајненс“, по безбедност, Македонија ја рангира на 59-то место, меѓу 128-те држави опфатени со анализата, што е на најниско ниво во споредба со поранешните држави на СФРЈ.

Од земјите во регионот најдобро котира Словенија на 12-то место, Хрватска е на 22, Бугарија на 42, Босна и Херцеговина на 56, Грција на 57, Србија на 58, а Албанија на 69 место на листата.

По Исланд, на листата на најбезбедни земји следуваат Швајцарија и Финаска, додека на двете последни места се Јемен и Филипините, Интересно е дека Македонија е побезбедна земја од САД, кои се на 65-то место.

Во образложението на листата, магазинот наведува дека при рангирањето биле земени предвид три фактори: војната и мирот, личната безбедност и ризикот од природни непогоди.

Резултатот ги сумира индексите на трите ризици и претставува сеопфатен поглед на безбедноста на секоја земја одделно, што значи дека високо ниво на ризик кога е во прашање еден фактор, има големо влијание на конечното рангирање на земјата, наведува „Глобал Фајненс“.

Според магазинот, тоа што Филипините се наоѓаат на последото место, зад Јемен, каде се води граѓанска војна, се должи на фактот што земјата има „лоши резултати“ во однос на личната безбедност и зачестеноста на природни непогоди.

– Ужасниот резултат на Јемен е последица на војната и гладта, но оваа земја има сосема мал ризик од природни непогоди. Затоа Филипините се полошо рангирани од Јемен, икао Јемен е воена зона. – истакнува „Глобал Фајненс“.
На врвот на листата меѓу првите 20 земји, дури 16 се од Европа, а покрај нив, надвор од европскиот континент се само Катар, Сингапур, Нов Зеланд и Канада.

– Економскиот развој по се изгледа го намалува ризикот од избувнување воен судир или насилство во семејството. Во суштина, овие два фактори се поподложни на контрола, отколку ризикот од природните непогоди, врз кои често влијае географијата. – наведува магазинот.
Сепак, има неколку значајни исклучоци за некои економски развиени земји, како што се САД, што се должи на фактот дека ризикот од насилни злосторства е поголем поради високата стапка на убиства, што влијае на намалување на личната безбедност. Доплнително, САД имаат и нешто поголем ризик од природни непогоди.

Поради големиот ризик од елементрани непогоди и една од економски најразвиените земји во светот – Јапонија, е рангирана на 43-то место на листата, зклучува „Глобал Фајненс“.