Банкарство 14.05.2018 14:02

Градиме за 100 години: Банката од Волстрит прави голем потег во Кина

Градиме за 100 години: Банката од Волстрит прави голем потег во Кина

Џеј Пи Морган најави нови активности во Кина. Оваа банка аплицираше да започне бизнис со обезбедување при што би поседувале 51 отсто од бизнисот, во пазар кој е релативно затворен како кинескиот. Апликацијата мора да биде добрена од кинеските финансиски регулатори и е сеуште нејасно колку долго ќе трае овој процес. Откако ќе се добие одобрувањето, новиот субјект ќе овозможи Џеј Пи Морган да тргува со кинески производи, пишува Бизнис Инсајдер.

Кина е во процес на отварање на капиталните пазари за странски играчи.. Новите правила за странски инвестиции во компаниите за обезбедување и менаџирање на фондови беа споменати минатиот ноември и формално најавени при крајот на април. Пред сето ова, на Западните финансиски институции не им беше дозволено да го поседуваат мнозинскиот удел во било која компанија во Кина.