Банкарство 06.08.2018 21:38

HSBC објави мал раст на профитот поради повисоки трошоци

HSBC објави мал раст на профитот поради повисоки трошоци

Најголемата банка во Европа „HSBC Holdings“ забележа мал раст на профитот пред даноците за половина од годината, откако зголемените трошоци од инвестиции во новата стратегија за раст и провизија за 765 милиони долари по продажба на обезбедени со хипотека хартии од вредност во САД, ги нарушувале приходите, објави Ројтерс.

 

Банката, која се пренасочува кон растот по години на намалување на глобалната империја и реструктуирање на бизнисот, објави добивка пред даноците од 10,7 милијарди долари во шесте месеци до крајот на јуни, што претставува зголемување од 4,6% на годишна основа.

Како што банката троши повеќе за сервисниот тим и ги прошири своите дигитални способности, трошоците се зголемија за 6 отсто на 17,5 милијарди долари.

„Ние преземаме цврсти чекори за исполнување на стратегијата што ја нагласивме во јуни. Инвестираме за да заработат нови клиенти, да го зголемиме својот удел на пазарот и да вложиме основите за одржлив раст на профитот и враќање“, рече извршниот директор на „HSBC“, Џон Флинт.

Во јуни, тој го изложи тригодишниот инвестициски план од 15-17 милијарди долари во технологијата и Кина.

Единиците за банкарство на мало и управување на благосостојбата и за трговско банкарство на „HSBC“ се претставиле посилно во првото полугодие, рече Флинт, додавајќи дека продолжуваат да одат нагоре во позадината на средината со позитивни каматни стапки.

Профитот пред даноците за периодот од Азија се зголемила за 23% до 9,4 милијарди долари, што претставува 88% од вкупната добивка пред даноците на групата.