Банкарство 29.10.2018 13:32

HSBC објави раст на профитот од 28 отсто

HSBC објави раст на профитот од 28 отсто

Обновениот стремеж да ги ограничи трошоците и да го зајакне својот бизнис во азискиот регион и помогна на британската банка „HSBC“ да објави 28-процентен скок на профитот за третиот квартал, што резултираше со раст на цената на нејзините акции во понеделникот.

Најголемата банка по средства во Европа ги собира во последниве години плодовите на дипломатското реструктуирање по глобалната финансиска криза, но зголемувањето на трошоците будат тревога, бидејќи извршниот директор Џон Флинт, кој ја превзема функцијата во февруари, ги засилува инвестициите.

Упорно високите трошоци во последните години беа проблем за профитот на „HSBC“, а според аналитичарите растот на цената на акциите ќе биде ограничен, додека банката не успее да покаже дека приходите растат побрзо од трошоците, коментира „Ројтерс“.

За кварталот до крајот на септември, доверителот најави заработувачка пред даноци од 5,9 милијарди долари од 4,6 милијарди долари во истиот период од минатата година. Профитот е над просекот од 5,6 милијарди американски долари проценки на аналитичарите собрани од банката.

Од „HSBC“ велат дека трошоците за третиот квартал паднале за 2,4% во текот на претходните три месеци, што го поттикна трендот во изминатите неколку квартали. Приходите за кварталот се зголемија за 6,3% на годишно ниво до 13,8 милијарди долари.

„Правиме она што рековме дека ќе го направиме – постигнуваме раст од сферите во кои сме силни, и инвестираме во бизнисот, додека цврсто сме ги фатиле трошоците“, рече Флинт во соопштението.

Тој ги наведе плановите да потроши 17 милијарди долари во текот на следните три години за технологија и во Кина.

Банката вработува повеќе луѓе, за да го зајакне растот на некои од единиците, вклучувајќи го инвестициското банкарство и приватното банкарство – области во кои заостанува зад американските и европските конкуренти.

Акциите на HSBC во Хонг Конг се зголеми за 5,6% во попладневните часови по објавата, додека на поширокиот пазар се зголеми за 0,3%.

Објавената добивка пред даноците за азискиот регион, кој формира 75% од вкупната добивка на банката во третиот квартал порасна за 10,7% на годишна основа до 4,5 милијарди долари.