Економија 01.10.2018 19:55

Инфлацијата се враќа на највисоките нивоа во еврозоната

Инфлацијата се враќа на највисоките нивоа во еврозоната

Темпото на инфлацијата во еврозоната можеби малку се зголеми во септември, откако малку минатиот месец забележа пад. Инфлацијата се враќа на највисоките нивоа пред околу пет ипол години.

Прогнозите се растот на цените да се брза до ниво од 2,1% во деветтиот месец од годината во однос на 2,0% во август, според прелиминарните проценки на европската статистичка служба „Евростат“.

Растот на потрошувачките цени во текот на последните неколку месеци се задржува на нивоа околу посакуваната инфлациски цел кон која се стреми Европската централна банка (ЕЦБ).

Еврото поевтини малку веднаш по излегувањето на веста, разменувајќи се за 1,1608 долари, а претходно се разменуваше за 1,1615 долари.

Главниот притисок на потрошувачките цени во септември за еден месец се должи на енергијата, која се зголемува за 9,5%. Растот на цените на енергијата малку забрза, бидејќи цената од претходниот месец се зголеми од 9,2%.

Темпото на раст на цените во категоријата „Храна, алкохол и тутун“ исто малку се брза – до 2,7% во однос на 2,4% во август.

Сепак, цените на услугите и неенергетските индустриски производи останаа непроменети со раст од 1,3% и 0,4%, соодветно.

Основната инфлација, која ги исклучува промените во цените на нестабилните стоки, како енергијата и храната и се смета за точен показател, сепак продолжува да се забавува, достигнувајќи до 0,9%. Во јули достигна ниво од 1,1%, а во претходниот месец забави до 1,0%.

Конечните податоци на „Евростат“ за инфлацијата во еврозоната и Европската унија како целина ќе бидат објавени на 17-ти октомври.