Актуелно 31.08.2018 12:59

Интелектуалци од цел свет испратија Отворено писмо со аргументи против Преспанскиот „договор“

Интелектуалци од цел свет испратија Отворено писмо со аргументи против Преспанскиот „договор“

Професори од Харвард, Принстон, Лондон, Болоња, Загреб, Австралија и други места, како и писатели, поети, уметници, уредници, издавачи и други интелектуалци го ставија својот потпис на „Отворено писмо“ со аргументи против преспански договор.

ОТВОРЕНО ПИСМО

Како научници и автори сакаме да се осврнеме на прашањето на извртувањето на суштината на Преспанскиот „договор“ во некои кругови, како и портретирањето на сите негови опоненти како националисти и екстремисти.

Договорот не им служи на интересите ниту на Македонија, ниту на Грција. Тој не е заснован на респект за меѓународното право, човековите права и демократските принципи.

Договор којшто се обидува да дефинира политички, историски и културни граници помеѓу „античка Македонија“ и (она што треба да биде) Северна Македонија е бизарен потфат несоодветен за 21 век. Конструкцијата на идентитетите не е работа за која било влада. Македонија е подложена на арбитрарен меѓународен инженеринг против волјата на нејзиниот народ. Поради слабата политичка поддршка, високо поларизирана атмосфера само ги продлабочува внатрешните поделби. Овој асиметричен „договор“ нема да ги намали регионалните тензии, бидејќи само послабата (македонската) страна е принудена на компромис, за да ја натера (Северна) Македонија во НАТО – организација која е самата во идентитетска криза.

Договорот претставува негација на уставниот суверенитет на Република Македонија, со тоа што последниот збор им е даден на пратениците на странска држава (Грција). Новото име е наменето да се употребува не само во меѓународните односи, туку и во внатрешниот правен поредок. Атрибутот „македонски“ ќе биде избришан од сите службени документи и од јавна употреба под закана од орвелијански санкции. За изучувањето на историјата ќе одлучуваат владини тела, а не научните работници.

Меѓународниот мисменаџмент продолжува. Поддржувајќи ги мерките за градење доверба, разрешување на конфликтите и помирувањето, ние застануваме на тврдењето дека Преспанскиот договор не ветува одржлив мир. Членството во НАТО нема да доведе во социјален и економски прогрес или безбедност за малата македонска држава; иронично, но токму Грција е најдобриот доказ за тоа што произведуваат меѓународните диктати на европската периферија.

ПОТПИСНИЦИ:

 1. Билјана Ванковска, Универзитет Св. Кирил и Методиј
 2. James Pettifer, Oxford University
 3. Венко Андоновски, Универзитет Св. Кирил и Методиј
 4. Milan Kundera, writer, Paris
 5. Richard Falk, Princeton University
 6. Žarko Puhovski, University of Zagreb
 7. Lidija R. Basta Fleiner, University of Fribourg
 8. Darko Mitrevski, film director, Los Angeles
 9. Georges Banu, President of the Prize of Europe for the Theatre, Paris
 10. Jan Oberg, director of Transnational Foundation for Peace and Future Research, Lund
 11. Gorazd Rosoklija, Columbia University
 12. Josette Baer Hill, University of Zurich
 13. Гордана Силјановска-Давкова, Универзитет Св. Кирил и Методиј
 14. Jean Pavleski, Sorbonne University, founder of Éditions Economica, Paris
 15. Nada Boskovska, University of Zurich
 16. Јован Донев, амбасадор
 17. Stefano Bianchini, University of Bologna
 18. Vladimir Unkovski-Korica, University of Glasgow
 19. Pepe Escobar, Geopolitical Analyst at Asia Times
 20. Radmila Nakarada, University of Belgrade
 21. Igor Janev, University of Belgrade
 22. Жидас Даскаловски, Универзитет Климент Охридски
 23. Nikola Popov, McMaster University, Ontario
 24. Erol Tufan, poet, Turkey
 25. Bernd Fischer, Indiana University, Fort Wayne
 26. Митко Маџунков, МАНУ
 27. Мите Стефоски, директор на Струшките вечери на поезијата
 28. Johan Galtung, founder of Transcend University
 29. Витомир Митевски, МАНУ
 30. Jean-Patrick Connerade, University of London, former President of EuroScience
 31. Borislav Pavlovski, University of Zagreb
 32. Slavko Bogdanov, Columbia University
 33. Francis D. Raška, Anglo-American University, Prague
 34. Леонид Грчев, МАНУ
 35. Михајло Поповски, Универзитет Св. Кирил и Методиј
 36. Miranda Vickers, Independent Scholar, UK
 37. Александар Димовски, МАНУ
 38. Jean Pierre Simeon, poet, editor of Gallimard, Paris
 39. Бранко Ставрев, театарски режисер
 40. Emilia Waters, CATS College Cambridge
 41. Јордан Плевнеш, писател и амбасадор
 42. Живко Попов, МАНУ
 43. Марија Ристеска, Центар за истражување и креирање политики
 44. Катица Ќулафкова, МАНУ
 45. Димитар Апасиев, Универзитет Гоце Делчев
 46. Daniel Weiss, University of Zürich
 47. Victor Bivell, Publisher, Pollitecon Publications, Sydney
 48. Marko Pavlovski, writer, University of Zagreb
 49. Елка Јачева-Улчар, Универзитет Св. Кирил и Методиј
 50. Dragan Duško Vukotić, media specialist, Podgorica
 51. Јани Бојаџи, филмски и театарски режисер
 52. Славе Ѓорѓо Димоски, поранешен претседател на Советот на Струшките вечери на поезијата
 53. Тодор Чепреганов, Универзитет Гоце Делчев
 54. Bob Churcher, ex International Crisis Group Country Director, Kosovo
 55. Богдан Богданов, Универзитет Св. Кирил и Методиј
 56. Блаже Миневски, писател
 57. Солза Грчева, професор
 58. Marjan Popov, Delft University of Technology
 59. Aleksandar Shulevski, University of Amsterdam
 60. George G. Durtanosky, Latvian Christian Academy, Riga
 61. Виктор Ѓамовски, Универзитет Св. Кирил и Методиј
 62. Антоанела Петковска, Универзитет Св. Кирил и Методиј
 63. Irena Pavlova de Odorico, poetess, Italy
 64. Раде Силјан, писател и издавач
 65. Sašo Kalajdžievski, University of Manitoba
 66. Aldo Kliman, poet and president of the Macedonian Cultural Forum in Croatia
 67. Милојка Калкашлиева, судија на Врховскиот суд на Република Македонија (пенз.)
 68. Paul Filev, Literary Translator, Melbourne
 69. Ringa Raudola, Department of Innovation and Governance, Tallinn University
 70. Јовица Тасевски-Етернијан, поет
 71. Марина Мијаковска, писателка
 72. Кирил Барбареев, Универзитет Гоце Делчев
 73. Блаже Ристески, МАНУ
 74. Zlatko Dizdarević, former ambassador, Bosnia and Herzegovina
 75. Danilo Gligoroski, Norwegian University of Science and Technology
 76. Сашо Поповски, академски сликар