Економија 11.12.2018 23:23

Инвестициите во индустриски имоти во Европа се зголемија за 42%

Инвестициите во индустриски имоти во Европа се зголемија за 42%

Инвестициите во индустриски и логистички имоти во Европа се зголемија за 42% во третиот квартал од оваа година и достигна 7,2 милијарди евра, покажуваат податоците на консултантската компанија „CBRE“.

Тие остануваат секторот со најдобри резултати во деловните карактеристики на Стариот континент. Во првата половина од оваа година, инвестициите во индустриски и логистички имоти се зголемија за 16%.

Велика Британија е најголемиот пазар и оствари зголемување на инвестициите од 2% на 2,1 милијарди евра. Но најпродуктивните пазари се Шпанија и Централна и Источна Европа, каде што волуменот се зголеми трипати. Шведска забележа раст на индустриските и логистичките инвестиции за 193 отсто, а Германија за 108 отсто на 1,6 милијарди евра. Обемот во скандинавските земји, исто така, се зголеми за 47%, според податоците на „CBRE“.

Приливот на капитал кон европскиот индустриски сектор достигна 34 милијарди евра во 12-те месеци до септември 2018-та година, а е намален за 17% во однос на истиот период од минатата година, но забележува скок од 19%, ако се извади рекордниот договор за купување на Паневропската логистичка компанија „Logicor“ од страна на кинеската инвестициска корпорација во вториот квартал од минатата година.

Азиските инвестиции изнесуваат 4,4 милијарди евра во разгледуваниот период, во споредба со 15 милијарди во претходните 12 месеци. Но, инвестициите во Северна Америка се зголемија на 6,9 милијарди евра, додека европските прекугранични обеми се зголемија за 33 отсто на 5,8 милијарди евра.

Инвестициите во индустриските и логистичките имоти во Европа се највисоки во Варшава – 6%, следат Прага и Мадрид со 5,75% и 5,55%, соодветно.