Мозаик 04.06.2018 16:49

iPhone ќе може да брише податоци по погрешно внесена лозинка

iPhone ќе може да брише податоци по погрешно внесена лозинка

За жал, губењето на паметниот телефон или негова кражба е чест проблем. Тоа може да биде доста сериозно, со оглед на тоа колку лични податоци има во таков уред. Apple додаде карактеристика на телефонот за да ги заштити податоците за корисникот и да ги избрише по неколку погрешни обиди за внесување лозинка, вели BusinessInsider.

Функцијата е стандардно исклучена, но може да се активира од главното мени за поставки за iPhone. Таму треба да се избере Touch ID & Passcode и да ја активирате опцијата Erase Data, т.е. бришење на податоци.

Значи, на десеттиот погрешен внес на лозинка, iPhone ќе ги избрише сите податоци зачувани во телефонот. На прв поглед, ова изгледа сосема ризично. Некој може намерно да ја внесе лозинката 10 пати само за да ги избрише податоците за уредот.

Добрата вест е дека функцијата предвидела слично сценарио. Првите 5 воведувања на лозинка можат да се направат една по друга. Но, тогаш се активира временски интервал. Првично, тоа е кратко и е неколку минути. Сепак, со секој следен обид, интервалот се зголемува.

Значи, за да се достигне десеттиот обид за внесување на лозинката, всушност ќе трае повеќе од 3 часа. Ова е доволно време за податоците да бидат избришани намерно додека телефонот е без надзор или пак е направено случајно од дете, на пример.
Истовремено е доволно за да го намали ризикот информациите да паднат во рацете на крадците или несоодветни луѓе, ако уредот е украден или изгубен