Живот 09.01.2019 18:13

Какаото го намалува крвниот притисок

Какаото го намалува крвниот притисок

Екипата на д-р Ана Родригез Матео од лондонскиот Кингс колеџ предупредува дека благотворни ефекти на какаото можат да бидат компромитирани од шеќерот кој го има во чоколадото. Поради оваа причина за најдобар ефект е препорачливо да се консумира додаток во исхраната со какао флаванол.

Британскиот тим спроведе тестирање на 45 здрави Германци меѓу 18 и 35 години. Мажите биле поделени во три групи, кои земале големи или ниски дози на какао флавонот и плацебо. Учесниците со високи дози на флавоноиди го намалиле крвниот притисок за шест единици.