Мозаик 17.10.2018 17:51

Кои држави од ЕУ се најбогати, а кои најсиромашни

Кои држави од ЕУ се најбогати, а кои најсиромашни

Бугарите, Романците, Грците и Хрватите се меѓу земјите кои имаат најголем ризик од сиромаштија во ЕУ.

На врвот на листата на ризик се Бугарите, со речиси 39 отсто од населението на работ на сиромаштија, а најмалку загрозени се Чесите, кај кои само 12 отсто од населението живее на работ на сиромаштија.

Финска и Словачка имаат мал ризик од сиромаштија, додека Словенија и Франција имаат солидна позиција со 17,1 отсто.

Евростат покажува дека речиси 28 отсто од луѓето во Хрватска или околу 1,5 милион луѓе живеат на работ на сиромаштија или се сиромашни.

Околу 20 отсто од населението е во опасност од сиромаштија по добивањето социјална помош, додека приближниот број од 10,3 отсто покажува колку многу луѓе не можат да си дозволат основни материјални добра неопходни за живот.

Така што тие не можат да платат сметки или неочекувани трошоци, не поседуваат автомобил или телевизор, не консумираат храна богата со протеини на секои два дена, како што се риба или месо, и немаат пари за седум дена на патување и одмор.

Во овој сегмент пред Хрватска во ЕУ се наоѓаат само Ирска, Грција и Белгија.Бугарите, Романците, Грците и Хрватите се меѓу земјите кои имаат најголем ризик од сиромаштија во ЕУ.

На врвот на листата на ризик се Бугарите, со речиси 39 отсто од населението на работ на сиромаштија, а најмалку загрозени се Чесите, кај кои само 12 отсто од населението живее на работ на сиромаштија.

Финска и Словачка имаат мал ризик од сиромаштија, додека Словенија и Франција имаат солидна позиција со 17,1 отсто.

Евростат покажува дека речиси 28 отсто од луѓето во Хрватска или околу 1,5 милион луѓе живеат на работ на сиромаштија или се сиромашни.

Околу 20 отсто од населението е во опасност од сиромаштија по добивањето социјална помош, додека приближниот број од 10,3 отсто покажува колку многу луѓе не можат да си дозволат основни материјални добра неопходни за живот.

Така што тие не можат да платат сметки или неочекувани трошоци, не поседуваат автомобил или телевизор, не консумираат храна богата со протеини на секои два дена, како што се риба или месо, и немаат пари за седум дена на патување и одмор.

Во овој сегмент пред Хрватска во ЕУ се наоѓаат само Ирска, Грција и Белгија.