Актуелно 01.03.2019 13:55

Кривичен суд: Расипан лифт, закани за казни , вработените пред штрајк

Кривичен суд: Расипан лифт, закани за казни , вработените пред штрајк

Последниве неколку дена во Кривичниот суд кулминирале кавгите помеѓу првите луѓе од судот и синдикалните претставници кои за судската администрација се борат за покачување на платите и подобри услови за работа. Од она што го дознава досие.мк совеник во Владата и истовремено вработен во судот вршеле притисоци да не се рализира штрајк кој се најаваува подолго време. Се притискаат вработените да се откажат од штрајот ако не во спротивно ќе им следувале разни санкции па дури и откази,пишува порталот dosie.mk

Од синдикатот се обидуваат да ја истуркаат работата до крај па дури најавуваат и кривични пријави до одредени раководни лица. Но стравот е голем па на списоците за состаноци лица кои се пријавиле сега се отпишуваат или се приклонувата на владеачката структура.

Во Кривичен не се лути само вработените , администрацијата туку и странките особено адвокатите. Единствениот лифт за нив не работи и мора пеш , а некои од нив и со здраствени проблеми да се качуваат во новиот модерен суд. Вториот лифт кој е наменет само за одреден број луѓе и обвинителите е веќе во руинирана состојба со искршени плочки на подот.