Финансии 17.04.2018 12:38

Македонска берза објави преглед на котираните друштва за 2017 година

Македонска берза објави преглед на котираните друштва за 2017 година

Македонска берза на официјалниот сајт го објави прегледот на финансиските податоци на котираните друштва за 2017 година.

Од вкупно 101 компанија, 78 завршиле со добивка, а 23 компании завршиле со загуба за 2017 година.

По профитабилноста повторно банкарскиот сектор се најде на врвот на табелата. Со 2.124.947.000 денари НЛБ Банка АД Скопје е лидер на листата, потоа следува Стопанска Банка АД Скопје со нешто помала добивка од 2.044.120.000 денари и на третото место е компанија  од телекомуникацискиот сектор-Македонски Телеком АД Скопје со добивка од 1.380.848.000 денари.

Комплетниот преглед можете да го погледнете тука.