Економија 06.08.2018 14:39

ММФ: Германскиот буџетски суфицит придонесува за трговијата

ММФ: Германскиот буџетски суфицит придонесува за трговијата

Колебливостта на Германија да го намали трговскиот суфицит придонесува за трговскиот напон и ги засилува ризиците кои можат да ја поткопаат светската финансиска стабилност, изјави главниот економист на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) Мори Обстфелд, цитиран од агенциите.

„Во земјите со суфицит (на тековната сметка) како Германија гледаме во најдобар случај колебливи контрамерки на вишокот“, пишува тој како надворешен автор во коментар во колумна, објавена во германскиот „Велт“.

ММФ и Европската комисија веќе подолго време повикуваат Германија да ја зголеми домашната побарувачка преку зголемување на платите и инвестиции, за да го намали она што тие го нарекуваат светски економски дисбаланс. По неговиот избор, американскиот претседател Доналд Трамп, исто така, постојано ја критикуваше моќта на германскиот извоз.

Според Обстфелд земји како САД, во кои надворешното салдо на тековната сметка е премногу ниско, треба да го намалат буџетскиот дефицит, да ги поттикнат домаќинствата да заштедат повеќе и постепено да ја нормализираат монетарната политика.

Земји каде што надворешната трговска рамнотежа е превисока, бидејќи во Германија треба да се зголемат владините трошоци, на пример, преку инвестирање во инфраструктура или дигитализација. На овој начин, компаниите ќе инвестираат повеќе локално, отколку во странство.