Финансии 17.04.2018 12:57

На азиските берзи тргувањето претпазливо поради трговската војна и состојбата во Сирија

На азиските берзи тргувањето претпазливо поради трговската војна и состојбата во Сирија

Азиските пазари внимателно се тргуваат поради тензиите во трговските односи меѓу светските сили, додека цените на нафтата паѓаат, бидејќи ситуацијата во Сирија се чини дека се смирува. MSCI Азија Пацифичкиот индекс во минус изнесува 0,6%.

Инвеститорите чекаат податоци за БДП на Кина, кој ќе биде објавен денеска. Кинеските акции беа на целта на продавачите, па Шангај Композит индекс и Ханг Сенг беа намалени за 1,5 отсто.

Едноставно, во моментов има премногу елементи на несигурност од потенцијалната трговска војна за ширење на конфликтот во Сирија, па инвеститорите се претпазливи.

Во овој момент, не постои апетит за ризик. Само неколку точки на оптимизам може да донесат позитивни деловни резултати од најголемите регионални компании.