Живот 15.10.2018 23:35

Неколку совети од Кинезите во однос на штедењето

Неколку совети од Кинезите во однос на штедењето
Многу често кинезите се обвинети дека се скржави и се смета дека не се најпосакуваните туристи. Тоа е најверојатно точно бидејќи листата како всушност штедат пари е многу долга. Се смета дека уметноста за штедење е наследна од генерација на генерација, нешто како традиција/обичај.

 

Ако нешто е сигурно, тоа е дека ги обожаваат работите што се бесплатни. Ако некогаш некој им понуди нешто и не мора да платат за тоа, дури и да не им е потербно со задоволство ќе го земат.

И нормално, има список што го следат:

  • Јадат дома, а ако одат во ресторан и остане дел од храната, обавезно ја пакуваат, за дома;
  • Секогаш преговараат околу цената;
  • Греење и ладење се користи само ако е неподносливо топло или ладно;
  • Никогаш не купуваат во маркет кој е добро уреден, најверојатно е скап;
  • Купуваат поклони што може да се рециклираат;
  • За да го заштитат мебелот, многу често го покриваат – логиката е дека колку подолго успеат да го заштитат толку помалку пари за мебел треба да даваат;
  • Пред да фрлат нешто во ѓубре, се осигуруваат дека тоа нешто не може да се користи за друга намена или малку да се преправи за да се користи.

Додека не ги прифатат сите овие начела од генерацијата на родителите во животниот стил денес, се смета дека не можат да ценат многу основни принципи. Грижете се за вашите работи за да ги задржите нови, да научите да повторна употреба и да го намалите отпадот, не грижете се за естетиката и луксузот колку што е функцијата и квалитетот. Тоа е најдобриот совет што можеме да го добиеме од кинезите.