Мозаик 26.03.2019 15:38

Нема повеќе зимско и летно сметање на времето: Еве кога последен пат ќе се поместат стрелките на часовникот

Нема повеќе зимско и летно сметање на времето: Еве кога последен пат ќе се поместат стрелките на часовникот

Претставниците во Европскиот парламент денеска гласаа за предлогот на Директивата за укинување на поместувањето на часовникот, условен од промената на годишните периоди и ставањето вон сила на Директивата 2000/84 / ЕЗ на пленарната седница во Стразбур.

Последното заедничко поместување на часовникот на летно сметање на времето треба да се случи во последната недела на март 2021 година, а земјите членки кои сакаат да останат на зимското сметање на времето треба да го сменат своето стандардно време во последната недела на октомври 2021 година.

По денешното гласање, Европскиот парламент е подготвен за понатамошни преговори со Советот на министри.