Економија 21.05.2018 18:30

Нокиа обезбедила 100 милиони евра за инвестиции

Нокиа обезбедила 100 милиони евра за инвестиции

Финската компанија ХМД, која е правен наследник на Нокиа,денеска соопшти дека обезбедила 100 милиони долари кои ќе ги инвестира во развојни
проекти. Средствата биле обезбедени од инвестициската компанија Ди-Ем-Џи Азија и тајванскиФокскон. Главна цел на компанијата е да ја зголеми продажбата на мобилни телефони под брендот Нокиа. ХМД продаде 70 милиони Нокиа елефони во 2017 година, и имаше промет од 1,8 милијарди евра.