Живот 19.03.2019 19:45

Ова дете од Србија е чудо: Ќе се воодушевите од неговиот талент (ФОТО)

Ова дете од Србија е чудо: Ќе се воодушевите од неговиот талент (ФОТО)

Чудо од дете е Душан Кртолица од Србија, кој почнал да црта уште на двегодишна возраст.

Децата го гледаат светот на поинаков начин со помош на нивната плодна фантазија. За Кртолица, природата е инспирација. Тој е фасциниран од животните и од природата како целина, па почнал да ги црта на хартија.

Родителите го увидоа неговиот талент кога бил на 4-годишна возраст и затоа го запишале во уметничко училиште. На возраст од 8 години неговите уметнички дела биле изложени во училиштето и привлекле големо внимание.

На 10-годишна возраст Душан се насочил кон луѓето. Неговиот цртеж со витез и луѓе околу него е навистина реалистичен. Ако му дојде инспирација, тој може да нацрта што било.

На 13-годишна возраст Кртолица напишал енциклопедија во која ги изработил и цртежите. Енциклопедијата е за праисторискиот свет и оригинално била објавена на српски јазик, а сега ќе има и превод на англиски јазик.