Економија 27.04.2018 14:57

Пониски цените на индустриските производители

Пониски цените на индустриските производители
????????????????????????????????????

Продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар во март се пониски за 1,3 отсто на месечно ниво, а за 0,5 отсто на годишно ниво, објави Државниот завод за статистика.

Во март 2018 година, во споредба со февруари 2018 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групата Енергија за 5,9 отсто, Капитални производи за 1,8 отсто, Нетрајни производи за широка потрошувачка за 0,4 отсто и Трајни производи за широка потрошувачка за 0,1 отсто.

Во март 2018, во споредба со март 2017 година, продажните цени на производителите на индустриски производи на домашниот пазар се пониски во групата Енергија за 6,7 отсто.