Економија 12.08.2018 11:10

Поставената цел во Русија за зголемување на економскиот раст

Поставената цел во Русија за зголемување на економскиот раст

Темпото на економски раст на Русија се забрза на 1,8% за една година во вториот квартал. Ова се случува во контекст на зголемени цени на нафтата и гасот и покрај тешките американски санкции, според објавената доцна синоќа првична прогноза на статистичката служба на Русија, „Росстат“.

Бруто домашниот производ на Русија, која помина низ две години на рецесија во 2015-2016-та година, е зголемен за 1,3% во однос на првиот квартал од минатата година.

Обновата на економијата, започната во 2017-та година, се потврди и во почетокот на оваа година, и покрај објавените во април нови санкции на САД поради обвинението дека Русија се вмешала во претседателските избор во САД во 2016-та година.

Вашингтон го зајакна „кривичниот арсенал“ против Русија оваа недела во врска со труењето во мај на поранешниот руски шпион Сергеј Скрипл и неговата ќерка Јулија во Англија. Покрај овие санкции, кои се насочени кон извозот на некои технолошки производи, е можен и втор „вербален напад“ од санкции, идентификувани од страна на американски претставник како „драконски“.

Почетокот на годината беше обележан со нето-вреднување на нафтата и гасот, од што руската економија е многу зависна. Колапсот на нафтениот пазар во 2014-та година, комбиниран со западните санкции наметнати поради украинската криза, придонесе за потонувањето на руската економија во болна рецесија, рефлектираната на се потешката куповната моќ на домаќинствата.

Ако Русија ја промени „страницата“ на најдолгата рецесија која земјата ја доживеа за 20 години владеење на Путин, тогаш ритамот на обновата останува доста далеку од амбициите, искажани од Кремљ.

Во март Путин си постави целта за економски раст од 4 отсто годишно и два пати пониска од целта на неговиот четврти мандат.

Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) предвидува економски раст во Русија од 1,8 отсто во 2018-та година. Во мај ММФ изрази загриженост за намалување на тежината на Русија во светската економија и предупреди дека за да се „зголеми потенцијалот на растот“, властите треба да преземат структурни реформи. На овој начин, тие ќе одговорат на падот на активното население и ќе ја зголемат продуктивноста и приватниот сектор