Актуелно 31.08.2018 13:01

Празни предизборни ветувања: Шекеринска ветуваше дупло поголема плата за наставниците, сега ги остави на цедило

Празни предизборни ветувања: Шекеринска ветуваше дупло поголема плата за наставниците, сега ги остави на цедило

Ништо од предизборните ветувања за поголеми плати за наставниците. Сегашната министерката за одбрана Радмила Шекеринска, пред две години даде изборно ветување дека почетната плата на наставниците ќе изнесува колку просечната републичка плата во Република Македонија.

-Во првите две години ќе обезбедиме почетничката плата на наставник да изнесува најмалку колку просечната плата во Република Македонија. Ниту еден наставник во нашата држава да нема плата пониска од просечната, ветуваше Шекеринска на 5 октомври 2016-та година.

Но со вчерашниот договор потпишан помеѓу Министерството за образование и наука и СОНК е утврдена најниската плата за најнизок степен на сложеност за вработените во основните училишта која ќе изнесува 12.714 денари, а во средните училишта, 13.117 денари додека просечната плата во Македонија за месец јуни изнесува 24 203 денари што е речиси дупло повеќе од износот кој го доби наставничката фела.