Економија 10.10.2018 11:09

Претстои ли ново големо движење на цената на биткоинот?

Претстои ли ново големо движење на цената на биткоинот?

Нестабилноста кај биткоинот продолжува да опаѓа, а еден од показателите дури достигна и ниско ниво од пред 15 месеци, пишува „Coindesk“.

Неделната нестабилност, која ја пресметува разликата помеѓу најниската и највисоката цена за тој период, падна на 317 долари, што не се случи од јули 2017-та година, според податоците на „Bitfinex“.

Во претходните две недели, беше забележана нестабилност од 498 и 741 долари.

Податоците потврдуваат дека моментално најпопуларната крипто-валута се тргува во тесен врска, а од техничка гледна точка може да се очекува посериозен сообраќај во една насока.

Клучните нивоа за набљудување се 6.741 и 6.424 долари, а усвојувањето на овие психолошки граници ќе сведочи за потенцијални нагорни зголемувања на над 7.000 долари или паѓање на 6.000 долари соодветно.

Биткоинот во моментов се тргува по цена од 6.622 долари, или практично непроменето од еден ден порано. Пазарната капитализација достигнува 114 милијарди долари, што претставува 52% од сите дигитални валути.

Да се потсетиме дека во 2017-та година цената на најпопуларната крипто-валута се зголеми од 1.000 до речиси 20.000 долари, но почна да опаѓа на почетокот на 2018-та година, брзо бришејќи околу 70 отсто од својата вредност.