Мозаик 21.12.2018 14:25

Реалната заработка во Германија се зголеми за 1,5 проценти

Реалната заработка во Германија се зголеми за 1,5 проценти
A German flag of a trader supporting the German national football team hangs in front of a board displaying Germany's share index DAX on June 18, 2012 at the stock exchange in Frankfurt/M., western Germany. German stocks opened 1.21 percent higher as investors cheered a weekend election victory for Greece's main pro-bailout party, easing fears Athens may drop out of the eurozone. AFP PHOTO / DANIEL ROLAND (Photo credit should read DANIEL ROLAND/AFP/GettyImages)

Реалната заработка во Германија се зголеми за 1,5 проценти во третиот квартал, што е највисок раст за две години, според податоците објавени денеска од страна на Германската статистичка служба.

Истовремено, номиналната заработувачка се зголеми за 3,6 отсто во периодот јули-септември во споредба со истиот квартал лани, што е највисок раст од вториот квартал од 2011 година, објави Ројтерс.

Потрошувачките цени се зголемија за 2,1% во однос на претходната година.

Просечната бруто плата во западногерманските покраини изнесува 4,013 евра месечно, а во источниот дел на земјата 3,173 евра.

Најголем пораст на платите е регистриран во секторот за недвижнини, култура и забава, додека заработката во образованието и во некои други услужни сектори заостанува зад просекот.

Германската централна банка Бундесбанк минатата недела ја намали прогнозата за раст на Германија за оваа година на 1,5 отсто од 2,0 отсто, а за следната година на 1,6 од 1,9 отсто.