Мозаик 27.12.2018 23:07

Редовниот секс нѐ прави попаметни

Редовниот секс нѐ прави попаметни

Истражувањето спроведено на глувците со средни години покажало дека бројот на мозочните клетки се зголемува по парењето, но потоа повторно паѓа. Причината за тоа е што активностите го стимулираат мозокот на создавање нови клетки.

Новоформираните мозочни клетки се поврзуваат и придонесуваат на сознајните функции и ја подобруваат долгорочната меморија. Но сексот не е единствената активност која придонесува за создавање на нови мозочни клетки. Новите клетки се создаваат со вежбање, секс и со Прозак – како што тврди психологот Tracey Shors.

За да се создадат нови клетки и да се одржуваат во живот, важно е редовно да се вежба, како телото, така и умот. Тоа е начин како ќе придонесете за вашето севкупно ментално и физичко здравје – велат научниците. Вежбањето три пати неделно и решавање на загатки како судоку, но и крстозбори, ќе ви помогне телото и мозокот да ви бидат во подобра форма.

При тоа, вежбањето не мора да биде теретана, доволно е да станете од фотелјата и малку прошетате, трчате или возите велосипед. Ако сте социјален тип, искористете го тоа и од време на време организирајте ноќ на друштвени игри со пријателите. Играта, освен што е во друштво многу забавна, го стимулира мозокот на активна работа со размислување и погодување различни термини. Поврзете го задоволството со корисното и одржете го телото младо и свежо колку што е можно подолго, староста ќе ви биде благодарна.