Економија 17.01.2019 16:10

САД ЌЕ ПАДНЕ ОД ТРОНОТ СВЕТСКА ЕКОНОМСКА СИЛА: Кој ќе им го презеде местото, а на кој Русија ќе му мафта зад грб?!

САД ЌЕ ПАДНЕ ОД ТРОНОТ СВЕТСКА ЕКОНОМСКА СИЛА: Кој ќе им го презеде местото, а на кој Русија ќе му мафта зад грб?!

Русија наредната година ќе стане петтата најголема економија во светот, а зад на ќе останат Германија и Велика Британија.

Во извештајот на мултинационалната банка „Стандард Чартеред“ кој ги прикажува проекциите на светската економија до 2030 година, банката процени дека Кина веројатно ќе ги смени САД од челната позицијата, а таа смена на тронот би можела да се случи уште следната година, кога индексите се се мерат со комбинација на девизни курсеви на куповна мож и паритет и номинален БДП.

Покрај Кина, меѓу првите пет ќе се наоѓаат САД, Индија ,  Јапонија, и Русија. Од шестото до десетото место ќе се наоѓа  Германија, Индонезија, Бразил, Турција и Велика Британија.

До 2020 година повеќето од светската популација ќе биде класифицирана како средна класа. Азија ќе биде предводник на порастот на средната класа, а во исто време средната класа ќе стагнира на Запад. Во извештајот исто така се нотира дека азиските економии значајно ќе порасна во наредната деценија, па така од десет најсилни светски економии, дури седум ќе бидат од Азија.