Економија 18.01.2019 10:21

Следната недела не очекува поскапување на цената на горивата?

Следната недела не очекува поскапување на цената на горивата?

По неколкуте намалувања на малопродажните цени на нафтените деривати, од вторник веројатно ќе возиме на поскапо гориво. Движењето на цената на суровата нафта на берзата во Лондон го најавува тоа.

Од вторникот на 8 јануари, кога и се креираа актуелните цени до денеска, барел сурова нафта на лондонската берза е поскап за околу 3 долари и повторно е над границата од 60 долари.

Во такви услови за очекување е благо зголемување на малопродажните цени, кои не треба да биде изненадување ако се зголемат за околу денар до денар и половина по литар.

Минатиот вторник, цените се намалија за 2,5 односно 3 денари по литар. Во моментов бензините се продаваат за 58,5 односно 60 денари по литар а нафтата за 55 денари.