Мозаик 30.05.2018 13:10

Стручњаците ја откриваат причината поради која треба да му кажете „не“ на пешкирот!

Стручњаците ја откриваат причината поради која треба да му кажете „не“ на пешкирот!

Иако многу од нас имаат навика после секое миење на лицето да го бришат со пешкир, стручните лица советуваат да престанеме со таа навика.

На интернет порталот „Beauticate“, кој се занимава со нега и убавина, се појави статија во која се открива дека е пожелно да престанеме да користиме пешкир, причината е дехидрација.

„Дали знаете дека зачувувањето на влагата помага при ефикасноста на секој производ кој го користите после миење на лицето?“, пишува авторот на статијата, а притоа додава:

„Дури и полошо од тоа, замислете колку бактерии се ноѓаат на пешкирот, кои можат да предизвикаат појава на мозолчиња?“.

Во продолжение на текстот се наведува дека, пешкирот и да е чист сепак се наоѓа на отворено, или пак во купатило кое што го делите со вашиот пртнер или пријател“.

Австралискиот стручњак за убавина Џокелин Петрони тврди дека, кожата не останува многу долго влажна, така што не мора да чекате вашата кожа да се исуши за да ja нанесете вашата омилена крема за лице.