Економија 21.05.2018 10:16

Увозот и извозот на земјоделски производи во ЕУ

Увозот и извозот на земјоделски производи во ЕУ

Во 2017 година вкупната вредност на увозот и извозот на земјоделски производи помеѓу земјите од ЕУ и остатокот од светот изнесуваше 201 милијарди евра, објави Eurostat.
Поголемиот дел од извозот, вкупно 56% биле прехранбени производи, зеленчук 22% и производи од животинско потекло 22%. Зеленчук изнесувал 48% од увозот на ЕУ во земјоделски производи, прехранбени производи 32% и производи од животинско потекло 20%.

Најмногу се извезувало во САД, 16% од вкупниот извоз на ЕУ во земјоделски производи, во Кина се извеле 8%, а во Швајцарија 6% од производите. За увозот на ЕУ од земјоделски производи, Бразил и САД(8% од вкупниот увоз на земјоделски производи од ЕУ) беа најголемите партнери, по што следат Норвешка и Кина со по 5%.

Од европскиот статистички завод појаснуваат дека при статистиките земјоделските производи ги делат во три категории на производи: зеленчук (дрвја, растенија, зеленчук, овошје, кафе, житарици, семе и масло), прехранбени производи (разни видови преработени производи кои произлегуваат од растителни и животински производи како шеќер, пијалаци, тутун и подготвени животински сточна храна) и производи од животинско потекло (живи животни, месо, риби, ракови, млечни производи, јајца, мед итн.).

Најнови вести

Во Кристалната сала на Владата на Република Северна Македонија денеска ќе се потпише договор за заем од 26,4 милиони евра помеѓу Европската банка за обнова и развој – ЕБОР и македонскиот оператор за електропреносен систем АД МЕПСО. Како што информираат од владината прес-служба, средствата од заемот се наменети за зајакнување на преносната мрежа на АД МЕПСО.