Актуелно 04.07.2018 13:37

Визуелизација на најголемите светски извозници во 2017 година

Визуелизација на најголемите светски извозници во 2017 година

За прв пат во последниве децении, трговските бариери се чини дека се зголемуваат во целиот свет.

Преговорите за Брегзит помогнаа да се создаде атмосфера на неизвесност, додека воведувањето на американските тарифи за увоз на челик и алуминиум – заедно со резултирачките одмазднички мерки – создадоа поопасни бариери за меѓународната трговија.

Сега има дури и реторика што доаѓа од Вашингтон за додавање на тарифи од 200 милијарди долари за стока што доаѓа од Кина, а повторното преговарање на НАФТА одамна е на агендата на претседателот Трамп.

Состанокот на Г7 во Канада, исто така даде неодамнешни индикации за состојбата на постоечката трговска атмосфера. За прв пат во неодамнешното сеќавање, состанокот на западните лидери беше напнат, што резултираше со посочување имиња и обвинувања, давајќи впечаток дека најлошото може треба допрва да дојде.

Кои се главните светски извозници?

Како што околностите околу промената на трговијата се менуваат, вреди да се споменат земјите со најголем извоз во меѓународната трговија.

Увозот и извозот се важни, но денешната карта од HowMuch.net се фокусира исклучиво на најголемите светски извозници. Секоја земја е зголемена врз основа на најновите податоци за извозот од Светската трговска организација за 2017 година, а земјите со помалку од 20 милијарди американски долари во извозот се целосно исклучени.

Кина води со износ од 2,26 трилиони долари во извозот годишно, но земјата брои 1,4 милијарди жители.

Германија, која е голем извозник на автомобили, извезува во странство неверојатни 1,45 трилиони долари годишно, и покрај тоа што има само 83 милиони луѓе. Тоа е изненадувачки извоз од 18,000 долари по лице.

САД е втор по големина извозник во светот во однос на апсолутна вредност. Меѓутоа, ако го споредите според глава на жител на една нација како Германија, јасно е дека САД се помалку се потпираат на вкупниот извоз. Земјата извезла 1.555 трилиони долари во 2017 година, или околу 4.800 долари по човек.