Актуелно 16.11.2018 18:43

Владата нема абер за изградба на нов клинички – Допрва ќе се бира локација, како можни се најавуваат Скопје Север, Петровец и Ѓорче Петров

Владата нема абер за изградба на нов клинички – Допрва ќе се бира локација, како можни се најавуваат Скопје Север, Петровец и Ѓорче Петров

За Клиничкиот центар следува идната седмица дебата во Парламентот. Во Владата заврши Комисијата, за делот на локациите. Покрај постоечката локација во Скопје Север, имаме локација во Петровец и во Ѓорче Петров, информира премиерот Зоран Заев.

– Заедно, кога ќе ја утврдиме локацијата, јас верувам дека предностите ќе бидат таму каде што нема да има потреба да се решаваат имотно-правни односи, односно локација со најмногу државно земјиште, најлесна урбанизација и лесно адаптабилна проектна документација на главен дизајн или главен проект. Ако сето тоа ние успееме да го завршиме до првото полугодие, ќе тендерираме заклучно до првото полугодие избор на изведувач. Се работи за џиновски проект, проектиран, грубо кажано околу 450 милиони евра, кој што е влезен во севкупниот план за контролиран јавен долг на државата. Така да, ако тргнеме и со таа активност, тоа е дополнително значење. – рече Заев.