Актуелно 19.07.2018 11:40

Владата нема визија како да ги подржи компаниите – Македонија меѓу најнепродуктивните земји во Европа

Владата нема визија како да  ги подржи компаниите – Македонија меѓу најнепродуктивните земји во Европа

податоци на Народната банка на Македонија. Соработката меѓу странските инвеститори и домашните компании е клучен елемент за зголемување на продуктивноста и пазарната конкуренција, нешто што во голема мерка во Македонија го нема. Споменатата соработка би требало да ја подобри актуелната ситуација, како што е недостигот на работна сила, лошото раководење и недостигот на напредна технологија.

Зорица Апостолска, министерка за привлекување на странски инвестиции истакнува дека Владата е подготвена и заинтересирана да соработува со стопанските комори.

Инаку, напродуктивни земји во Европа се Луксембург, Норвешка и Швајцарија, а во листата се наоѓаат и Грција, Словенија и Хрватска.

 

Најпродуктивни земји во Европа:

Луксембург             163.2 %

Норвешка     152.5%

Швајцарија    122.5%

Грција             87.1%

Словенија      79.8%

Хрватска        73.1%

Романија        56.3%

 

На работната средба, претставниците на Сојузот на стопански комори и владиниот ресор за странски инвестиции, го оценија како исклучително важно добивањето покана за членство во НАТО и датумот на отворање на преговори со ЕУ, бидејќи според нив, тоа ќе ја подобри економската стабилност на Македонија.

 

Извор:Алсат