Економија 13.11.2018 19:31

Во Русија се намалува производството на вотка и вино

Во Русија се намалува производството на вотка и вино

Во првите 10 месеци од годината, во Русија се произведени 63,15 милиони декалитри вотка, или 1,1% помалку во однос на истиот период од минатата година, објави Националната унија за заштита на правата на потрошувачите.

Во октомври, производството се намали за 3,7% на 7,56 милиони декалитри.

Во винарските визби во десетте месеци од 2018-та се произведени 8,79 милиони декалитри на пенливо вино, што е намалување од 4,1% годишно. Во октомври производството се намали за 11,4% на 1,65 милиони декалитри.

Во винарските визби од јануари до октомври созреале 25,67 милиони декалитри вино (со исклучок на пенливите вина), што е намалување за 4,4%. Во октомври „тивките“ вина на пазарот објавија 2,9 милиони декалитри или 6,8% повеќе од претходната година.

Сепак, производството на коњак расте – од 1,1% во десетте месеци до 6,71 милиони декалитри. Во октомври производството се намали за 5% на 0,86 милиони декалитри.

Растот на ликерите до 25 степени – во десетте месеци е 0,2%, на 2,22 милиони декалитри, а во октомври е забележан пад од 7,5%, на 0,24 милиони декалитри.

Пијалоците над 25 степени за десет месеци се 4,71 милиони декалитри или 10,6% повисоки од минатата година. Во октомври, растот изнесуваше 12,2 проценти на 0,56 милиони декалитри.

Производството на вински пијалоци, подготвено без додавање на етил алкохол, се зголеми за 14,7% на 19,41 милиони декалитри од јануари до октомври, а за 9,9% во октомври до 2,77 милиони декалитри.

Амбалажите со ниски алкохолни пијалоци до 9 степени за десет месеци се зголемија за 25 отсто на 5,36 милиони декалитри, а за 10,6 отсто во октомври до 0,5 милиони декалитри.