Економија 18.04.2018 11:31

Во Словенија поставен споменик на Биткоин

Во Словенија поставен споменик на Биткоин

Криптовалутите во моментов се многу популарни поради значителното зголемување на неговата  вредност во 2017 година.

Во центарот на кружниот поток во Крањ, словенечката  канцеларија закрипто-размена  Битстамп  постави споменик на Биткоин. Веб-страницата на споменикот Биткоин наводно симболизира децентрализирана поврзаност и испраќа порака до светот за отвореноста на Словенија кон нови технологии, криптологија и оптимизација на секојдневниот живот, како и довербата, соработката и транспарентноста на земјата.

Словенија е првата земја што изгради споменик на Биткоин. Споменикот го изработија уметници Селман Чоровиќ и Александар Франческин. Тркалезна метална скулптура во форма на биткоин со буквата “Б”, седум метри во дијаметар, тежи три тони.

Иако Словенија со два милиони жители и 11 банкомати кои се специјализирани за Биткоин пред Хрватска, која има двојно повеќе население, има само четири такви банкомати, изградбата на биткоин споменик е сепак многу невообичаена.