Актуелно 14.11.2018 14:50

Забрана за постари возила на дизел во Франкфурт, Хамбург и Берлин, Штудгард

Забрана за постари возила на дизел во Франкфурт, Хамбург и Берлин, Штудгард

Матичниот град на Mercedes и Porsche се жалеше на претходната пресуда, која бараше забрана на дизелите со Евро 5 стандард во центарот на градот до крајот на 2019 година, за вчера да биде кажано дека ќе се почитува пресудата на судот Баден-Виртемберг.

Групата за заштита на животната средина DUH тужеше неколку германски градови кои не ги исполниле барањата за чист воздух на Европската унија, барајќи забрана за постари дизел возила.

Во февруари, германскиот Врховен суд пресуди дека забраната за патнички дизел возила е легална.

На тој начин, забраната за дизели е дозволена во Франкфурт, Хамбург и Берлин. Минатата недела, судот пресуди дека и Келн и Бон, исто така, мораат да применат селективни забрани, што е одлука на која се жалела провинцијата Северна Рајна-Вестфалија.