Мозаик 16.07.2018 14:36

10 работи од светот на технологијата кои мора да ги знаете

10 работи од светот на технологијата кои мора да ги знаете

 

  1. „Unsworth “ја критикуваше мини подморницата на Елон Маск како „PR“ конте.
  2. Коосновачот на „Гугл“, Лери Пејџ поддржа стартап за летечка кола кој се вика „BlackFly“ (ЦрнаМува).
  3. Кинеската апликација за убавина „Меиту“ има стотици милиони корисници, но нејзината експанзија беше плагирана од дисфункција. Поранешни вработени за Бизнис Инсајдер изјавуваат дека таму има брутална работна култура, сексизам и диви приказни за посрамувања.
  4. Славни личности вклучувајќи ја Кети Пери и Обама изгубија 2 милиони корисници преку ноќ благодарение на ново Твитер правило. Неодамнешниот твитер крекдаун на ,,заклучени,, акаунти значеше дека високопрофилирани корисници загубија многу следачи.
  5. Елон Маск донираше 38.900 долари минатиот  месец за зачувување на Куќата, комитет посветен на зачувување на републиканското мнозинство.
  6. Европските инвеститори ги поддржаа Американските скутер стартапи „Лајм“ и „Бирд“ во надеж дека нивниот луд електричен скутер ќе стане глобален тренд. „Атомико“ и „Индекс Венчрс“ ставија пари во овие стартапи, кои вкупно вредат 3 милијарди.
  7. Мистериозен маркана „Самсунг“ посочува нов гаџет кој моѓе да пружи подобра грижа за здравјето од часовникот на „Епл“. Минатата недела, „Самсунг“ ја покажа марката „Самсунг спекл“ во Европа.
  8. Елиабет Денхам, Британсиот комисионер за инфомрации, го критиркваше фејсбук дека не направил доволно за да го превенира скандалот со „Кембриџ Аналитика“. Денхам, која ја води истрагата околу скандалот, исто така рече дека ,,криминалот со податоците е вистински криминал“.
  9. Мајкрософт побара владина регулатива за технологијата за препознавање на лица со цел да се превенира злоупотреба. Фирмата коментира откако нејзината работа беше критикувана околу прашањето за засилување на Американските имиграциски надлежни.
  10. Ролс Ројс работи на летечко такси. Според Би-Би-Си, компанијата работи на пропилзија на системот за елетричното летечко возилои рече дека може да се види на небото следната декада.