Финансии 24.04.2018 12:20

Дневен извештај од светските берзи 24.04.2018

Дневен извештај од светските берзи 24.04.2018

Цената на златото е во благ пораст. И цената на Биткоинот  е во нагорен тренд и се стврднува над нивото од 9000.

S & P500

Сите три индекси на њујоршката берза најмногу паднаа во понеделникот. Губитниците беа компании од технолошкиот сектор. Дау Џонс изгуби 14 поени, додека S & P500 стагнираше и затвораше на 2670,29 поени. На крајот од азиската сесија, фјучерсите на овој индекс (предмет на тргување на MT4 платформата) забележаа раст од 0,19%. Од почетокот на годината, индексот падна за 0,12%.

 

Ger30

Германскиот индекс се зголеми во понеделникот (+ 0,26%), затворајќи на 12573,24 поени. Комерц банка беше победник на денот (+ 3.03%). Во 10 часот ќе биде објавен показателот Ифи за деловната клима во Германија.

Злато

Цената на златото е во благ нагорен тренд за време на азиската трговија и се обновува по колапсот на американскиот долар. Приносите на долгорочни обврзници на американското Министерство за финансии повторно се значително подобрени и повеќе се зборува за забрзување на инфлацијата во САД, а по потреба и на голем број на зголемување на каматните стапки на ФЕД. Покрај тоа, геополитичките конфликти во моментов не се фокусираат на учесниците на пазарот.

Сурова нафта

Растот на испораките на сурова нафта од САД до Европа го достигна својот историски врв, при што посилниот долар влијаеше на падот на цените на нафтата вчера. Сепак, цената на суровата нафта е во фазата на повторно зајакнување за време на азиската трговија. Во 22:30 часот, ќе биде објавен редовен извештај од американскиот Институт за нафта за состојбата на суровата нафта во САД. Околу 8:40 часот, суровата нафта се продава за околу 69,22 долари за барел, што се зголеми од оваа година на 0,84%

EUR / USD

За време на азиските тргувања, овој валутен пар бележи мал тренд на пораст. Индексот на доларот се зголеми за сите главни валути во петтата сесија по ред. Растот на приносите во САД е бавен. На околу 8:35 часот, еврото се разменува за 1,2218 долари, што на почетокот на европската сесија покажува зајакнување на еврото за 0,07%.

 

GBP / USD

За време на азиското тргување, британската фунта се обидува да се консолидира во однос на американскиот долар што е на петтата последователна седница. Во 12:00 часот, ќе биде објавен последниот индикатор на Британската стопанска комора (Трговска индустриска набавка), кој се очекува да остане на 4 поени. Во 08:35 часот, оваа валута пар е на $ 1.3942 за фунта, што значи стагнација.

USD / JPY

Во текот на тргувањето, доларот зајакна во однос на јапонскиот јен, како принос на долгорочните обврзници на американското Министерство за финансии на значително повисоко ниво и се повеќе и повеќе се зборува за забрзување на инфлацијата во САД, а по потреба на зголемување на каматните стапки на ФЕД. Околу 8:40 часот, овој валутен  пар   се тргува на ниво од 108,81 јенот во однос на доларот,и  доларот се појавува посилен во однос на јенот од 0,08%.

EUR / GBP

За време на азиската трговија, британската фунта ослабе малку во однос на еврото. Во 10:00 часот, ќе биде објавен (IFO) индикатор бизнис клима во Германија, а во 12:00 часот ќе бидат објавени наведување на Британскиот на стопански комори (трендот на индустриски набавки) кој се очекува да остане на 4 поени. На околу 8:40 часот, паритетот е на ниво од 0,8762 фунти за едно евро, што значи добивка на еврото за 0,03%.

 

AUD / USD

За време на азиската трговија, американскиот долар се засили . Денес инфлацијата во Австралија беше пониска од очекувањата. Доларот зајакна во спротивно против сите главни валути како принос на долгорочните обврзници на американското Министерство за финансии на значително повисоко ниво.  Овој валутен пар е на ниво од 0,7603, што го прави австралискиот долар симболично послаб во споредба со САД за 0,01%.

Биткоин

Цената на Биткоинот  е во нагорен тренд и е фиксна над нивото од 9000. Биткоинот  околу 08:45 часот се тргуваше за 9.200 американски долари.

Најнови вести