Економија 04.06.2018 13:38

Цената на златото во пад

Цената на златото во пад

Акциите на европските берзи и на Волстрит пораснаа, по договор за италијанската влада и извештај кој укажа на продолжување на зајакнувањето на пазарот на трудот во САД.
Американскиот индекс S & P 500 се зголеми за 0,7 проценти на 2.725 поени, и е на пат да се избришат најголем дел од загубите регистрирани претходно оваа недела, објави АП.

Индустријата Дау Џонс порасна за 0,9 проценти на 24,628 поени, а Технолошки Насдак за 0,8 проценти на 7,505 поени. Во Европа, францускиот CAC 40 скокна за 1,5 отсто, германскиот DAX за 1,4 проценти и британскиот FTSE за 0,6 проценти.

Еврото падна на 1,1675 долари од 1.1685 долари, падна на 1.3329 долари од 1.329 долари, а доларот до 1.2965 долари од 1.2957 долари.

Цената на златото се намали за 7,60 долари за 1,297.10 долари за унца. Во Азија, јапонскиот индекс Nikei се намали за 0,1 отсто, додека кланот Ханг Сенг се зголеми за 0,1 отсто.