Актуелно 27.02.2019 13:45

Ценовникот на црквата предизвикува лавина од негативни реакции

Ценовникот на црквата предизвикува лавина од негативни реакции

Цените на верските обреди што ги извршуваат свештениците на Македонската православна црква-ОА постојано наидуваат на лавина лоши реакции од страна на луѓето.

Наплаќањето за свештенодејства е грев и канонски прекршок, се вика симонија.

Но тоа што му го даваат верниците на свештеникот е доброволна награда. Тоа значи дека свештеникот е должен да ја изврши тајната и во случај верникот да нема ниту денар да плати.

Ова се цените на верските обреди во скопската епархија:

– крштевка                                        4.000 денари
– венчавка со еден свештеник          6.000 денари
– венчавка со тројца свештеници      7.000 денари
– погреб                                           3.000 денари

 

Извор: skopjeinfo.mk