Финансии 26.04.2018 12:15

Дневен извештај од светските берзи 26.04.2018

Дневен извештај од светските берзи 26.04.2018

 

Еврото зајакна во однос на американскиот долар. ЕЦБ ќе објави одлука за каматната стапка во еврозоната, што би можело да предизвика зголемени ценовни флуктуации во девизниот курс на овој валутен пар.
S & P500

Американската берза во средата забележа мешани резултати. По повеќедневниот пад поради зголемувањето на приносите на државните обврзници на САД, сегашната успешна квартална сезона на извештаи сега успеа да стави крај на негативните чувства на американскиот пазар на акции. Вчера Боинг објави финансиски резултати кои беа подобри од очекуваното, што влијаеше на растот на акциите на компанијата од 4,2%. Од останатите добитници се вклучени Волт Дизни компанијата (+ 1,70%) и Ексон Мобил (1,475) и губитници на General Electric (-4,29%) и American Express (-1,65%). На крајот на азиското тргување, фјучерсите на овој индекс (предмет на тргување на MT4 платформата) забележаа добивка од 0,07%.

Ger 30.

Германската берза забележа слабост од 1,02% во средата. Најголема загуба е забележано од компаниите од основните суровини, индустријата и транспортниот сектор. Победникот е Линде (+6,07) и губитник на Луфтханза (-3,36%).

Злато

Цените на златото зајакнаа за време на азиската трговија. Поради благото слабеење на американскиот долар, цената на овој  жолт метал се зајакна. Сепак, приносите на државните обврзници на САД продолжуваат позитивно да влијаат на американскиот долар, што може да се одрази во цената на златото за време на понатамошното тргување. На крајот на азиското тргување, цената на златото е околу 1.325,00 долари, што претставува зголемување од 0,17%.

Сурова нафта

За време на азиската трговија, цената на суровата нафта се зајакна. И покрај порастот на сурова акции во САД и зголемување на производството на овој енергенс и од САД, цената на оваа енергија односно зајакнувањето главно се должи на загриженоста дека САД би можела повторно да воведе санкции врз Иран. До 12 мај, американската администрација треба да донесе конечна одлука дали повторно да го санкционира Иран. На крајот на азиската трговија, цената на суровата нафта се зголеми за 0,45%.

EUR / USD

Еврото зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Денес во 13:45 часот, Европската централна банка ќе ја објави одлуката за висината на каматните стапки во еврозоната, а набргу потоа ќе се одржи и придружната прес конференција на која треба да се обрати претседателот на оваа институција, Марио Драги, кој може да предизвика зголемување на цената флуктуации на девизниот курс на овој валутен пар. На крајот на азиската трговска сесија, еврото се разменува за 1,2176 долари, што претставува апрецијација на еврото од 0,12%.

GBP / USD

Британската фунта зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Денес во 10:30 во Велика Британија ќе се објавуваат информации за бројот на одобрени кредити, а во 14:30 во САД ќе бидат објавени информации за нарачки на трајни добра, кои сите заедно може да влијае на текот на овој валутен пар. На крајот на азиската трговска сесија, фунтата се разменува за 1.3944 долари, што претставува зголемување од 0,09%.

USD / JPY

Американскиот долар ослабе во однос на јапонскиот јен за време на азиското тргување. И покрај сегашното слабеење, зголемувањето на приносите на американските државни обврзници го ограничува слабеењето на американската валута. Денес во 14:30 часот, информациите за нарачки за трајна стока ќе бидат објавени во САД, што може дополнително да се одрази во девизниот курс на овој валутен пар. На крајот на азиската трговска сесија, доларот се разменува за 109,31 јени, што претставува слабеење на американскиот долар од 0,11%.

EUR / GBP

Еврото зајакна во однос на британската фунта за време на азиското тргување. Денес во 13:45 часот, Европската централна банка ќе ја објави одлуката за висината на каматните стапки во еврозоната, а набргу потоа ќе се одржи и придружната прес конференција на која треба да се обрати претседателот на оваа институција, Марио Драги, кој може да предизвика зголемување на цената флуктуации на девизниот курс на овој валутен пар. Преговорите за прашањето на Обединетото Кралство што ја напушта Европската унија продолжуваат кон крајот на април, што дополнително влијае на британската фунта. На крајот на азиското тргување, еврото се разменува за 0,8732 фунти, што претставува зголемување од 0,02%.

AUD / USD

Австралискиот долар зајакна во однос на американскиот долар за време на азиското тргување. Денес во 14:30 часот, информациите за нарачки за трајна стока ќе бидат објавени во САД, што може дополнително да се одрази во девизниот курс на овој валутен пар. На крајот на азиските тргувања, австралискиот долар се разменува за 0,7575 долари, што претставува зголемување од 0,15%.