Економија 04.06.2018 12:27

Договорите за трговија помеѓу Кина и Америка се повторно под знак прашање

Договорите за трговија помеѓу Кина и Америка се повторно под знак прашање

Договорите што претходно беа постигнати меѓу САД и Кина нема да бидат ефективни ако Соединетите Држави воведат рестриктивни мерки, вклучувајќи ги и тарифите, рече кинеската страна вклучена во трговските разговори.

Ако страната на САД воведе рестриктивни трговски мерки, вклучувајќи и зголемување на царинските давачки, тогаш ниту еден договор направен во трговските преговори нема да биде во ефект “, се вели во соопштението од Министерството за трговија на Кина.

Кинеската агенција Ксинхуа претходно објави дека Кина и САД постигнале напредок во преговорите.

“Страните разговараа за постигнатиот консензус во Вашингтон и имаа позитивни консултации за соработката во земјоделството, енергијата и многу други области. За време на консултациите, постигнат е позитивен, конструктивен напредок “, рече агенцијата.

Во саботата и неделата во Пекинг се одржа уште една рунда на трговските преговори меѓу двете земји, во која учествуваа американски министер за трговија, Вилбур Рос и вицепремиерот на Државниот совет на Кина Љу Хе.