Економија 18.05.2018 08:58

ЕУ сака да купува нафтата со долари

ЕУ сака да купува нафтата со долари

ЕУ има намера да премине од долар на евро при купување на нафта од Иран, соопштува шпиунски дипломатски извор од Брисел.

„Располагам со информации дека ЕУ има намера, при плаќањето на иранската нафта, да користи долари наместо евра.“

Европсакта „тројка“- Франција, Германија и Велика Британија и Иран се договориле да направат програма за зајакнување на економските врски, како одговор на излегувањето на САД од нуклеарниот договор, соопштува шефицата на европската дипломатија Федерика Могерини.

Пред се, се работи за продолжување на трговијата со нафта, гас и нафетни деривати, со ефективни банкарски трансакции, продолжување на договорот со Израел во авијацијата, морскиот и копнениот сообраќај.