Финансии 12.04.2018 01:47

Фиат останува во Крагуевац – но се менуваат условите во договорот

Фиат останува во Крагуевац – но се менуваат условите во договорот

„Фиат“ ќе остане во Крагуевац по десетгодишниот договор и се подготвува нов договор со италијанската компанија.

Сепак, во која насока Фиат ќе продолжи да оди, ќе биде појасно по 1 јуни, кога првиот човек Серџо Маркони ќе претстави петгодишна стратегија за овој автомобилски гигант и планира да произведе нов модел.

Како што беше најавено Ана Брбаниќ, премиерот на Србија, на прашањето на делегати, „Фиат“ ќе бидат оставени да работат во Крагуевац, а во подготовката на нов договор со италијанската компанија, кои ќе бидат повеќе во интерес на граѓаните.

Договорот, кој „Фиат“ го има со Србија, истекува на 29-ти септември. Се очекува дека новиот договор ќе вклучи нов модел, пишува „Новости“.

Од почетокот на производството од 500 L, побарувачката за овој автомобил не е значително осцилирана, но сите експерти се согласуваат дека е време да се произведе нов модел. Ова, според „Вести“, ќе биде дел од новиот договор, но државата Србија најверојатно, пропорционално на нејзината улога во фабриката (финансиски), ќе учествува во создавањето на нов автомобил.