Економија 16.05.2018 10:24

Ѓорчев: Високите цени на дизел-горивото се одразуваат на секое семејство

Ѓорчев: Високите цени на дизел-горивото се одразуваат на секое семејство

Сведоци сме дека недела по недела, месец по месец, откако дојде Владата на Зоран Заев и Драган Тевдовски, цената на дизелот оди нагоре. Од 46 денари, сега цената ќе биде 63. Граѓаните на Република Македонија плаќаат енормно високи цени поради неодговорната фискална, буџетска и економска политика на Владата на Зоран Заев и Драган Тевдовски, изјави денеска пратеникот од ВМРО-ДПМНЕ, Владимир Ѓорчев, во прес-центарот на Собранието.

Тој апелира до пратениците од СДСМ на претстојната Комисија за финансирање и буџет, како и до владините претставници од СДСМ и Зоран Заев, да го прифатат разумниот предлог од ВМРО-ДПМНЕ, а тоа е да ја анулираат акцизата од 3,5 денари што ја наметнаа на 1 јануари.

„Нека најдат начин да си го пополнат буџетот, нека најдат начин да привлечат инвеститори, нека најдат начин да ги исполнат сите оние многубројни ветувања што им ги ветија на граѓаните. Овие високи цени на дизел-горивото се одразуваат на секое семејство, се одразуваат на превозниците и на целата економија во целост. Ако еден резервоар пред само неколку месеци се полнел со 1.500 денари, сега истиот тој резервоар се полни со 2.400 денари. Ако еден резервоар во камионскиот превоз од 1.000 литри се полнел со една сума, сега со секое полнење е поголемо 3,5 денари за литар“, рече Ѓорчев.

Од тие причини, поради растењето на цената на горивата, се доаѓа до зголемување на цените во малопродажбата, особено на производите за широка потрошувачка. Се влегува во една спирала на зголемување на цените, спирала на инфлација, а истовремено платите и пензиите во Македонија не растат.

„Пратеничката група на ВМРО-ДПМНЕ достави предлог за раст на платите и пензиите, СДСМ го одби. Овие загрижувачки еконсомски индикатори треба некако да се пресретнат, треба да им се олесни работата на домаќинствата и индустријата и на тој начин ќе имаме какво такво ублажување на овие очигледни последици“, додаде тој.