Актуелно 08.09.2018 10:13

Иванов: Нашата генерација е обврзана да го зачува заветот од предците и да им го предаде на потомците

Иванов: Нашата генерација е обврзана да го зачува заветот од предците и да им го предаде на потомците

Претседателот на Република Македонија, Ѓорге Иванов, по повод 8 Септември – Денот на независноста на Република Македонија, упати честитка до граѓаните на Република Македонија.

Иванов во честитката наведува дека на овој ден би сакал сите заедно да се потсетиме на суштината на овој голем празник.

-Делото што го започнаа Илинденците а го продолжија АСНОМ-ците, конечно го заокружија македонските граѓани на 8 Септември 1991 година, на нашиот трет и конечен Илинден. Во очи на тој историски референдум во нашата татковина не доаѓаа високи странски претставници. Тоа беше момент на вистинска народна саморефлексија од која произлезе ненаметната, автентична и чиста волја на македонскиот народ и македонските граѓани. Македонскиот народ на 8 септември 1991 година го искористи своето право на самоопределување, вклучувајќи го и правото на отцепување од дотогашната заедничка држава. Со огромно мнозинство, македонските граѓани ја изразија својата волја и го дадоа својот глас со цел Република Македонија да се конституира како суверена и независна држава, со свое име и свое достоинство. Со тој чин, народот ја презеде врз себе одговорноста за иднината на Република Македонија, без повеќе да се потпира на други. Како што македонскиот народ е создавачот на Република Македонија, така и Република Македонија е чуварот на македонскиот идентитет, се вели во честитката на шефот на државата.

Претседателот наведува дека Република Македонија не може да се изградува врз други темели освен оние поставени со референдумот за независност од 8 септември 1991 година.

-Нашата генерација е обврзана да го зачува заветот од предците и да им го предаде на потомците. Тоа е завет за градење на Република Македонија како модерна и демократска држава во која ќе владее правото, а не луѓето, во која секој ќе биде еднаков пред словото на законот. Република Македонија како европска држава во која ќе се достигнуваат европските вредности, стандарди и критериуми.  Одлуките донесени на тој прв и единствен референдум што ја дефинираше самостојноста и сувереноста на Република Македонија беа и остануваат да бидат обврзувачки за секој еден од нас. Нека ни е за многу години Денот на независноста на Република Македонија, стои во честитката на претседателот на Република Македонија.