Актуелно 20.04.2018 11:27

Јапонците ќе градат фабрика во Смедерево

Јапонците ќе градат фабрика во Смедерево

Мајаква, јапонски производител на ладилни системи, апарати и компресори, планира да изгради производен погон во Смедерево.

На почетокот на 2018 година, оваа компанија купи земјиште во индустриската зона во овој град.

Градоначалникот на Смедерево, Јасна Аврамовиќ, се сретна со претставници на јапонската компанија, а директорот на “Мајкева Србија”, Жикица Андреевиќ, истакна дека оваа зграда ќе биде изградена во три фази, според локацијата “Град Смедерево”.

“По завршувањето на првиот, планираме да вработиме 15-30 работници, следната година 30-70, а потоа 70-100, а на крајот повеќе од 200 работници. Во првата фаза ќе биде изградена сала од 2.000 квадратни метри, втората и следната фаза предвидува изградба па на крајот на проектот очекуваме околу 6.000 квадратни метри и вработуваме околу 200 до 300 работници. Се разбира, станува збор за специфични занаети, занаети кои се добро платени “, рече режисерот Мајкева Србија, Жикица Андреевиќ.