Мозаик 20.06.2018 11:49

Јужнокорејски универзитет бара од Samsung 400 милиони долари поради нарушен патент

Јужнокорејски универзитет бара од Samsung 400 милиони долари поради нарушен патент

Samsung беше обвинет за кршење на клучни патенти поврзани со производство на полупроводници. Предметната технологија е сопственост на јужнокорејски универзитет, кој сака од компанијата финансиски надомест во износ од 400 милиони долари. Неговото име е Кorea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST), а нивниот патент се користи активно и од Qualcomm и Global Foundries, но барем засега за нив не се обезбедени финансиски казни. Одлуката на Федералниот суд во Тексас го потврдува износот и пресуди во корист на лиценцното тело на KAIST.

Корејскиот гигант останува разочаран од тој декрет и додаде дека ќе ги искористи сите средства за да ја заштити својата позиција, вклучувајќи и да се жали. Аргументите на Samsung се дека тим од нивни специјалисти помогнале на научниците од KAIST да го развијат и создадат „FinFET“ во видот во кој се користи денес, информира CNet. Адвокатите на компанијата, исто така, за возврат ја нападнаа валидноста на самиот патент во сопственост на KAIST. Сигурно нив, конфликтот ќе продолжи во полна сила во наредните месеци.

Тука е моментот да се спомене дека ако дојде до жалба и Samsung повторно изгуби би можеле да бидат казнети со поголема сума од сегашните 400 милиони долари. Максималниот износ на надоместокот може да стигне до три пати повисока вредност. Технологијата „FinFET“ е поврзана со специјален вид транзистор кој ја подобрува брзината, но ја намалува потрошувачката на енергија и овозможува намалување на димензиите на процесорите кои се користат масовно за паметни телефони.