Економија 20.04.2018 14:02

Кина го шири своето влијание на глобалниот пазар на нафта

Кина го шири своето влијание на глобалниот  пазар на нафта

Петробрас во Бразил е блиску до потпишување договор со кинеската корпорација Кина национална нафтена корпорација (CNPC), која треба да инвестира во рафинеријата во замена за суровата нафта.

Ова е објавено од страна на Ројтерс во врска со два извори запознаени со преговорите.

“Петробрас” може да се даде на кинеската државна фирма удел на полето на нафта во морето слив на Кампос, во близина на брегот на Рио де Жанеиро, во прилог на правата на употребата на нови рафинерии “Komperh”, изјави изворот.

“Ние ќе постигнеме договор, но овој процес е сложен, треба да дојдеме до едно решение”, вели еден извор, кој побарал да не биде именуван поради тоа што биле доверливи преговори.