Економија 04.07.2018 13:24

Кина во офанзива – и нуди трговски сојуз на ЕУ против САД

Кина во офанзива – и нуди трговски сојуз на ЕУ против САД

Кинескиот премиер Лиу Хе и трговскиот преговарача Ванг Ји на своите европски колеги има предложиле заеднички настап. Предлогот бил Кина и ЕУ ззаеднички да покренат постапка против САД пред Светската трговска организација поради одлуката на Трамп да воведе царини за увоз на челик и алуминиум. Европските земји го одбиле предлогот, објаснувајќи дека не сакаат да заземаат страна во трговската војна меѓу Кина и САД.

Во Пекинг, во средината на јули, ќе се одржи самит меѓу Кина и ЕУ при што се претпоставува дека кинеските власти ќе бараат да се официјализира партнерството.