Актуелно 16.02.2019 11:10

МВР: Можни терористички напади во Македонија од ИСИС, МВР работи на нивно спречување

МВР: Можни терористички напади во Македонија од ИСИС, МВР работи на нивно спречување

По добиените наредби на неколку локации на територијата на државата извршени се претреси при што се одземени предмети и уреди кои се поврзани со можниот напад. Министерството за внатрешни работи продолжува да спроведува дејствија, мерки и активности со кои се работи на осигурување на безбедноста на граѓаните, се вели во соопштението на МВР.

По претходно разменети оперативни сознанија со партнерска земја, во врска со потенцијални планови и намери за извршување на терористички акт на територијата на Република Северна Македонија од страна на припадници на радикални структури поддржувачи на ИСИС, спроведе оперативно-тактички мерки со цел идентификација на можните организатори, логистичари и потенцијалните извршители на нападот, јави Министерството.

Со цел попречување на терористичкиот напад и остварување на превентивната функција, Министерството за внатрешни работи изготвило план на мерки и активности, за што обезбедило соодветни наредби за нивно спроведување.

По добиените наредби на неколку локации на територијата на државата извршени се претреси при што се одземени предмети и уреди кои се поврзани со можниот напад. Министерството за внатрешни работи продолжува да спроведува дејствија, мерки и активности со кои се работи на осигурување на безбедноста на граѓаните, се вели во соопштението на МВР.